Assalamualaikum...dua tiga menjak ni lidah dgn mulut asyik nk makan nasik yg lain sikit dr besa...maklumlah beras basmathi ada lg 1 kampit en. suami beli hari tu...alang2 baik hbskan cpt...klu simpan lama takut ada cik kumbang/ cik kutu yg menghuni kat dlm kampit tu plk kannn....
hari ni nak share resepi nasik Bukhari....nasik Bukhari ni sepatutnya kena masak sekali dgn ayam...tp, klu nak masak nasik saja pun boleh....ikut suka kita...rasa dia, huhhh...best giler....jom intai ....
Nasi Bukhari
Bahan-bahannya:-
1 kilo beras bhasmati (rendam 1/2 jam)
1/2 ekor ayam
1 paket rempah kurma
3 cmca besar tomato puri/sos tomato
1/2 cwn susu cair
1 ketul kiub ayam
Bahan tumis (B):-
5 ulas bwg merah (mayang)
3 ulas bwg putih (mayang)
1 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu mais
10 kuntum bunga cengkih
Caranya:-
1. Rebus ayam sebentar sehingga 1/4 masak bersama garam dan kiub ayam.
Panaskan 3 sudu besar minyak. Goreng ayam sekejap ja tau....sampai kuning sikit (kaedah grill).
2. Tumis bahan B sampai wangi.
3. Masukkan rempah kurma yang dah dibancuh bersama tomato puri dgn sedikit air.
4. Masak sampai garing.
5. Masukkan susu cair bersama 1 sudu kecil garam.
6. Masak sampai mendidih.
7. Masukkan beras yg dah ditoskan bersama ayam.
8. Sukatan air adalah sama dgn paras beras (dikira dr paras beras yg plg atas).
9. Masak mcm biasa menggunakan rice cooker. Jgn kerap buka tudung periuk.
10.Bila nasi dah masak, taburkan bawang goreng. Biarkan setengah jam dlm periuk.
11.Sedap dimakan bersama air asam atau acar timun mentah.
abg bukhari pon ader resepi tersendiri yer..hihi..sedap ler nmpk nasi tue..bile le dpt merasai kenikmatan NASI BUKHARI ini...hmmm
ReplyDeleteabg bukhari la yg bg resepi ni kat k.ida...hehehe...(sian abg. bukhari tetiba ja jd topik)
ReplyDelete