Followers

Monday, 1 April 2013

Roti Sardin..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Salam...hari ni share resepi simple..rasanya smua org tau buat...tp, xpa lah...nak share utk sapa yg nak tau ja..hehehe...

tetiba ja tringin nak makan roti sardin...tambahan plk cuti hari ahad...buat utk minum petang...nasib smua barang dh ada...so, senang sikit keja....tambahan pula en. suami p keja....buat yg simple ja...

Roti Sardin

Bahan-bahan nya :-
10 keping roti
1 tin kecil sardine (dilenyek)
1 biji bawang besar (didadu)
1 biji cili merah
2 biji telur
secubit garam

Cara-caranya:-
1. Buang kulit roti terlebih dahulu.
2. Lenyekkan roti tersebut supaya tidak menyerap minyak dan telur semasa menggoreng nanti.
3. Campurkan bawang yg telah didadu bersama sardine yang telah dilenyek dan sedikit garam. Masak  sekejap atas api.
4. Letakkan sedikit sardin yang telah dimasak tadi (ikut citarasa masing-suka byk, letak banyak).Gulung  roti  tersebut.
5. Celup ke dalam telur yg sudah dipukul .
6. Goreng di dalam minyak dengan api kecil sahaja sehingga bertukar warna kekuningan.
7. Toskan roti sardine tadi. Hidangkan dengan sos dan mayonis.


 Roti Gardenia - feveret aku
 sardine tin cap apa ntah...
 bawang besar
 roti yg telah dibuang kulitnya...
 proses meletak inti..
 tengah beratuq tungu giliran nak masuk kuali...
 dah bertukaq warna kuning,,,
tadaa....x sabaq nak ngap...

macam aku nih...smua kuat makan. ..terpaksa la buat habis sebungkus...tu pun en. suami xdak...anak2 aku jenis yg suka makan...hehehe...


wassalam...



2 comments:

  1. wah sedap nie..kene cb nie..nk tnyer..sblum gureng..roti tue nk salut ngan tepung x????tgk roti kak ida ca rangup jer pas gureng...hehe

    ReplyDelete
  2. sue...k.ida x guna tepung...sbb nnt dah sejuk jd keras dan liat...mmg setgh org guna tepung...terpulang pd kita la kan...

    ReplyDelete