Baked
Blueberry Cheesecake
Sumber : mas-dapurmas.blogspot.com/
Bahan
base biskut:
100g
biskut marie, dihancurkan
80g
butter, dicairkan
*
Gaul rata biskut dan butter dan tekan-tekan pada dasar loyang sampai
padat.
Bahan
cream cheese:
250g
cream cheese, suhu bilik
65g
whipping cream
30g
gula kastor
3
kuning telur Gred A
1/2st
esen vanila
1/2st
jus lemon/lemon oil
30g
gula kastor
3
putih telur Gred A
1/4st
cream of tartar (optional)
200g
blueberry filling
Cara:
1.
Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit,
kemudian sejukkan pada suhu bilik.
2.
Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula,
perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus
lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed
sederhana.
2.
Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti
sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut.
3.
Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of
tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan
kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau
jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau
minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama
putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning
telur, boleh dibuang dengan sudu).
4.
Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream
cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak
jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup
balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4
kali.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar (kalau tak nanti nampak lubang-lubang di atas atau di dalam kek bila sudah masak)
6.
Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar
secara bain marie/water bath/steam bake (loyang kek diletakkan
dalam loyang lebih besar, isikan air panas dalam loyang besar hingga
mencecah separuh ketinggian loyang kek tersebut. Tak perlu banyak
sangat, asalkan loyang kek tu boleh bergoyang sikit oklah) untuk
1 jam.
7.
Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai,
sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah
sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.
sekian....wassalam....
No comments:
Post a Comment