Pai Epal McD
Bahan-bahannya: (dpt 10 biji)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan mentega yg mesti dlm keadaan beku
1 sd teh garam
1/2 cawan air sejuk
Bahan inti:
2 biji epal hijau - kupas
kulit dan potong dadu
1/3 cawan gula perang
2 sd besar gula pasir
1/2 sd teh serbuk kayu manis
Cara-caranya:
Untuk Inti:
Untuk Inti:
- Campurkan epal, gula dan serbuk kayu manis ke dalam kuali.
- Masak menggunakan api yang kecil hingga epal lembut.
- Lenyek 1/4 epal dengan garfu, selebihnya biar berketul. Ke
tepikan.
Untuk Kulit Pie:
- Ayak tepung. Masukkan garam. Potong mentega yang masih beku dlm bentuk kiub.
- Gaul mentega dengan tepung menggunakan hujung jari, ramas smpai jd serbuk roti.
- Masukkan air dan gaul dengan garfu.
- Canai atas papan. Potong panjang 8 cm dan lebar 6 cm.
- Letakkan inti di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi
pastry dan lipat. Kemudian tekan dengan garfu di sekeliling pastry
agak2 setengah inci.
- Panaskan minyak dalam kuali menggunakan api sederhana besar.
- Goreng pie satu persatu hingga masak dan kekuningan.
- Toskan atas tisu dapur supaya serap minyak.
- Sedia untuk dihidangkan. Sedap makan semasa panas-panas.
No comments:
Post a Comment