Followers

Friday 8 November 2013

Light Blueberry Cheese Cake...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum....tadaa....on diet...???? betoi ka..???? diet ka namanya klu menu minum petang org tu ciskek..???? hehehe...nasib laaa...tringin punya pasai, terbang habih smua diet....

angin rajin tetiba ja bertiup kencang smlm...bukak fridge tgk smua bahan ada...apa lagi, semangat membaking melonjak...ni la hasilnya....resepi ni aku amik kat blog sue-hasue.blogspot.com ...mcm besa la, aku ni mesti ada nak tokok tambah ikut suka hati aku la....ni la hasilnya....

 light blueberry cheesecake

LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE

Olahan dari resepi Onigiri@Ros dari website jepun..
Oleh:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

 Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft / 150g cream cheese
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin
  • Blueberry filling secukupnya
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
  9. Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
  11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)..

    aku bakaq 50 minit ja dah masak...en. hubby punya la suka...satgi2 bukak frige amik sepotong...x sampai sehari dah licin...huhu....blueberry filling aku x letak byk coz en. hubby ada diabetes...klu boh byk mesti lg sedap....

    kaedah bain marie


    try tau...mmg mabeles....jumpak lagi yer.....hehehe....


    wassalam






No comments:

Post a Comment